Ventillálok már megint.....



Franciaoszágban immáron pár éve új divat kering a pocakos anyukák körében. Olyan sportot űznek, amivel engem ki lehet kergetni a világból.
Ismerős, barát, családtag várandósan "születési listát" ( Liste de naissance) készít valamelyik bababoltban, és mindenkitől "elvárja", hogy az adott bababolt weboldalán regisztrált listáról válassza a meglepi ajándékot a szülést követően.




Hát ugye meglepetés az nagyjából nuku, illetve az ember fiának - lányának elég gyorsan, a klikkelést követően el kezd lohadni a lelkesedése. Az utóbbi időben 4-5 ilyen listával volt szerencsém találkozni. Még emlékszem pár évvel ezelőttről az első "szerény" listákra, amin előkék, cumisüvegek, babazoknik, babahőmérő és csupa apróság szerepelt. Aztán ahogy teltek a évek, úgy lettek egyre "bátrabbak" a várandós anyukák, és mintha tőlünk várnák az egész babakelengye megvásárlását. Nem ám az alsó vagy középkategóriás babakocsi, ringató, cumisüveg sterilizátor szerepel a listán, dehogy. Egyből a luxustermékekkel indul a lista:D



Jókat szoktam mosolyogni amikor megérkezem a szülészetre, és végig nézem az első ajándék kínálatot.  Mint négy gyerekes, tökéletlen anyuka már nagyjából tudom mire van valójában szüksége egy újszülött babának. Elkerekedettt szemekkel nézett rám mindenki, amikor egyik barátnőmnek kozmetikai kezelést "ajándékoztam"., micsoda szentségtörés, hogy nem a babát ajándékoztam meg.
2 héttel a szülés után sírva hívott fel az arckezelés és masszázs után, hogy megköszönje a legjobb kelengye ajándékot, amit tőlem kapott.  Most vettem volna egy hatodik rugdalodzót, amit majd csak egyszer vesz fel az újszülött?

És persze az első gyermeknél mindenki túlzásokba esik, olyan dolgokat is megvesz, amit soha nem fog használni, és használatlanul adja tovább a gyanútlan első gyermekét váró barátnőjének :D

2PIo2DFGUG1JgAwXwtnPqJXQcJo


Mennyivel egyszerűbb dolguk van a finn anyukáknak., Már a 30-as évek óta él egy hagyomány, mely szerint a finn kormány minden várandós anyukának küldd egy "kezdő csomagot".  A program lényege, hogy minden finn baba egyenlő esélyekkel és feltételekkel kezdje életét.

A színes, szalagos doboz, aminek mérete a duplája egy mózeskosárnak, tartalmaz mindent, amire egy újszülött bébinek szüksége lehet. Tele van ruhákkal: overál, sapka, zoknik, kesztíű, rugdalódzók, bodyk, harisnyák.  És mivel Finnország nem kifejezetten trópusi éghajlat alatt fekszik, ezért a ruhák mellé meleg takarók kerülnek, és nem maradhatnak el a tiszálkodó szerek, és cumisüvegek sem.
Még a program elején textileket tartalmazott a doboz, hogy az anyukék babaruhákat varrjanak belőlük, ahogyaz idők folyamán a szükségletek változtak, és mára a textil pelenkát felváltotta a papír pelenka, és az állandóan váltózó cumi - nem cumi divatnak is igyekeznek eleget tenni. A doboz tartalmaz ezenkívűl színes mesekönyveket, hogy a szülőket arra ösztönézzek, hogy mielőbb olvasni tanítsák a gyermekeket.
Szerintem tök jó ötlet. Szerintetek?

http://nemharapaspenot.cafeblog.hu/2014/04/23/szuleszeti-lista/

Megjegyzések