Az én mini Top Chef-jeim :D
Még évekkel ezelőtt, az egyik régi TV2-es műsorigazgatóval volt
alkalmam a magyar műsorstruktúráról úgy általában beszélgetni.
Franciaországban akkoriban indult a Top Chef majd egy évvel később a
Masterchef című tévés heti főző vetélkedők. Ismerte a koncepciót, és
elmagyarázta, hogy egy ilyen műsor ára meg mondjuk a Való Világ ára
nagyjából egy és ugyanaz, mint bekerülési költség. De sajnos a "magyar"
ilyen típusú műsor elé nem fog beülni. Nem kaptam levegőt, és elkezdtem
vele vitatkozni:
- Én is magyar vagyok, tökéletlen francia nyelvtudással, és igenis leülök megnézni. Miért degradáljuk le a magyar nézőket?
-
Igen, de te nem ebben a környezetben élsz. A francia gasztronómia, meg a
magyar gasztronómia teljesen más történelmi és tradíció háttérrel
rendelkezik.
- De igenis nézd meg mennyire sikeresek az új
szakacskönyvek. Gasztro blogok egymás hegyén hátán. És nézd meg
odajutunk hogy alap szakácskönyveket kell kiadni, mert a mai fiatalok
azt sem tudják hol van a lakásban a konyha.
-
Ahol ezek a műsorok sikeresek, ott az emberek már gyerekként jártak
étterembe. Nem gyorsétterembe, hanem igazi terítős, textil szalvétás
étterembe. Ahol meg kell tanulniuk viselkedni, és ezáltal az étkezés nem
3 perces gyorsan harapjunk valamit, hanem élvezeti forrás
- Ok, ez tény, egy francia kiskölök pillanatok alatt kiszúrja a különbséget egy egyszerű szárnyas májkrém meg a libamáj között.
-
Na látod, itt Magyarországon, jó, ha a gyerekek reggelit kapnak, mert
éppen futja, és nem a hónap végén vagyunk. Jó, ha az óvodában-iskolában
megtanulják, hogyan kell késsel villával enni, mert a szülőknek már erre
sincs idejük és energiájuk.
- Éppen ezért kellene nektek is részt
vállalni ebben. A ti befolyásotok hatalmas. Ha egy 10 éves gyerek
tudja, ki az a Dundika, akkor azt is megtaníthatnátok nekik, hogy hogyan
kell elkészíteni egy rántottát, vagy egy quiche-t, amit itt egy 10-12
éves gyerek pillanatok alatt összedob.
Kezét, széttárja, és gondolom, mindenki tudja a választ, reklám bevétel, fenntarthatóság stb stb stb....
Hogy jövök én ahhoz, hogy
fikázzam a magyar tévét, hiszen nem is élünk otthon, nem is élünk a
"hatása" alatt?
Tény, hogy amikor Magyarországon vagyunk
elborzadok tőle, és 10 perc után kikapcsolom a TV-t. Megdöbbenve
kérdezem a családom, hogy képesek ezelőtt ülni, és bámulni. A válasz
mindíg ugyanaz: nincs más.
Én már annyira megszoktam,
hogy Franciaországban tök mindegy milyen (köz vagy kereskedelmi) a
tévézés, az színvonalas, tematikus, tehát az emberek kitudják választani
a számukra érdekes, és értékes műsorokat. Igen könnyű dolgom van! Van
VÁLASZTÁSI lehetőségem.
4 gyerek mellett így is alig
marad időm TV-zni, de amikor végre van 2 percem, hogy csak bámuljak ki a
fejemből, akkor nem kell szenvednem, hogy akkor most mi is kéne nézni?
Persze itt is vannak "szenny"csatornák, de azon csak "szenny" megy, oda
sem kapcsolsz. És vannak értelmesek, reality műsorok ( felejtsük már el
a tehetségkutatókat). Tovább megyek, egy csomó olyan reality, amiből
tanulni lehet.
Mivel imádok főzni, tanulni, kreálni és imádom a főző műsorokat, értelemszerűen a bámulás a fejemből iylen típusú műsorokra szorítkozik.
Aha, ne sziszegj. Nem a "vacsoracsata" típusú ismét bulvár műsorra
gondolok. Az itt nem működik, nem is csinálnak ilyet.
Olyan
főzőműsorokról beszélek, amiből tanulhatsz.
-Háziasszonyoktől, akik
versenyeznek minden évben, is csened - lopod a recepteket, tanulod a
fortélyokat, Alapdolgokat, hogy hogyan kell felvágni egy csirkét, a
marhának, a sertésnek, melyik részéből, milyen ételt lehet főzni, és
sorolhatnám.
- Éttermi séfektől, akik versenyeznek, és akkora séfek díjazzák, mentorálják őket, mint Pierre Gagnaire, Philippe Etchebest, Paul Bocuse (róla mintázták a Disney L ecsó Gusto séfjét)a zsűri pedig külön és együtt is sok sok Michelin csillagos szakácsok,Jean - Francois Piege, Thierry Marx
stb...hát hogy is hasonlítsam! Képzeld el, hogy versenyt hírdetnek
filmrendezők között, és a zsűri Spielbergből, Kubickból, Hitchcockból vagy Sydney
Pollackból áll.
Top Chef youtube : link https://www.youtube.com/watch?v=7-wQagvPcNE
Igenis
pont ezért kellene ilyen típusú, értelmes műsorokra pénzt költeni, hogy a gyerek
magától induljon el a konyhába és akarjon süteményt sütni anyuval,
segíteni a vacsora készítésben, vagy a terítésben. Ha már TV és ha már
kereskedelmi TV, akkor igenis felelősek ezért, hiszen ötlet rengeteg
van, csak a magyar média a bulvár műsorokat preferálja, mert
ledegradálja nézőit.
Én sem voltam konyhatündér, de
nekem van egy fantasztikus nagymamám, akitől ellestem apróbb
fortélyokat. Azt hittem TUDOK, aztán itt "franciahonban" elszégyelltem
magam: csak az alapokat ismertem és amikor hétről hétre ismerősöknél -
barátoknál vacsoráztunk és egyszerű, de nagyon ízletes ételeket raktak
elém, megfogadtam, hogy megmutatom a magyar konyha gyönyörét nekik. És
vettem a fáradtságot, és megtanítattam magam főzni.
Nem leszek
nagy séf, de élvezem. A legszebb, amikor valami olyat teszek a gyerekek
elé, amitől mondjuk én gyerekként elborzadtam, a gyerekeim viszont
csillogó szemekkel kérnek még cukkinis spagettit, vagy bármilyen halas
ételt.
A szolgáltató szektorra tett hatását, pedig már
csak mellékesen jegyzem meg. Ma már születésnapi, karácsonyi ajándékba
kapunk főzőtanfolyamot (imádtam, amikor egy egész estét a férjjel egy
ilyen tanfolyamon töltöttük, egy életre bevésődött az emlék, a nevetés, a
szerencsétlenkedés). De voltam már a kamaszommal, ahol 3 fogásos menüt
tanultunk együtt, és a picikkel Emmával és Edivel is, a kis
káposztafejűmmel. Süteményeket tanultak a picik készíteni, Edivel egy
fantasztikus csokis - meggyes muffint kreáltunk. De csokoládét is
készítettek.
Biztos vagyok benne, hogy Magyarországon
is vannak már hasonló kezdeményezések. De nekem fizetnem sem kell azért,
hogy egy 6 éves kölök, mint Emma simán bekeverje a palacsintatésztát,
ismerje a hozzávalókat és tudja, miből mennyi. Már az óvodában kötelező
foglalkozás a sütés, főzés, és például maguk készítik a szülinapi
tortájukat az óvónénik segítségével.
Így nyomják nálunk a kölkök
És akkor a könyv piacról még szó sem esett, roskadozunk a gyerek szakácskönyvekben.
Sok
minden miatt szerencsésnek érzem magam, hogy más tipusú
gyereknevelésben van részem, mint amilyet Magyarországon megtudnék
valósítani. Ingathatja bárki a fejét, persze, mert a pénz, meg a
nyugalom. Igen, ez a tipusú nyugalom, hogy a kamasz amikor hazaér a
suliból, nem ezt a rendkívűl kultúrált műsort
nézi leckeírás közben (mert ne dugjuk a fejünket a homokba, a kamasz
néz TV-t, sok TV-t, ez itt sincs másképp), hanem a Top Chef előző esti
részét, amit ő másnapi korai kelés miatt nem tudott végig nézni.
Hajrá Top Chef (ezt csak így zárójelben, az itt élő magyaroknak üzenem, mert ugye a Master meg a Top Chefnek saját, külön rajongótábora van :)
https://www.youtube.com/watch?v=NnWYpaSy4SQ
http://nemharapaspenot.cafeblog.hu/2014/05/09/gyerekeim-top-chef-szerepben/
http://nemharapaspenot.cafeblog.hu/2014/05/09/gyerekeim-top-chef-szerepben/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése