Egyre nehezebb az iskolatàska


És akkor nehezedik az az iskolatáska. Míg az alsó tagozatban a gyerekek csak annyit cigölnek nap mint nap délutanonként, amennyit az otthoni leckéjük megkíván (hiszen az iskolapadban vagy szekrényekben tárolják minden tanfelszerelésüket) illetve ehhez reggelente a szülő hozzácsapja az aznapi tízórait, ami csak és kizárólag gyümölcs lehet!!!!, addig a felsőtagozatosoknál (college) és gimnazistáknál, már értelemszerűen több a füzet, nehezebb a  könyv, és a tanuló élete is egyre nyomorultabb:D   
Már a szülő pénztárcáját is kezdi megterhelni az iskolakezdés, hiszen innentől kezdve a tanszervásárlás már az ő dolga. A listát még a nyári szünet elején vagy aközben megkapja a szülő levélben, és ezt kihasználva a hiper- szuperek már szinte a július eleji kicsengetés előtt elkezdik a „kiárúsítást”. 
 Lehetőség van akár interneten keresztül is megrendelni a tanszereket, különböző weboldalak állnak a szülők, tanulók rendelkezésére, ahová csak beütik melyik iskola, hányadik osztály, és a teljes csomag maximum 1 héten belül a postaládádban landol hiánytalanul. Felismerve a szolgáltatás előnyeit, rengeteg papír - írószer bolt átvette ezt a kezdeményezést, és megrendelésre összeállíjták a szükséges csomagot, nem neked kell botorkálnod a sorok között, és cipelned a nehéz szatyrokat. 
A tankönyvekkel viszont még mindig nincs dolga  a szülőnek, vagy csak nagyon minimális. Kötelező olvasmányok, enciklopédiák, szótárak. A többit a suliban kapja meg a gyerek, letét fejében öröklik az előző évfolyamokról a tanulók. Aki nem vigyáz a könyvre, és pótolni kell év közben vagy év végén, annak díját levonják a letétből, év végén a szülő ennyivel kevesebbet kap vissza.
Az iskolai oktatás H, K, Cs, P napokon (kisebb  eltérésekkel) reggel 8.00-kor kezdődik és délután 16.00 vagy 17.00-kor végződik (órarend függő), szerdán reggel 8.00- és 12.00 között zajlik. Ahogy haladunk feljebb és feljebb az osztályokban, ennek megfelelően nehezedik a teljesítendő tanterv, illetve választhatnak a gyerekek akár  a plusz latin vagy sport oktatás között.  Sok mindentől függ, hogy milyen az adott iskola „színvonala”, hú fiúk, lányok erről nagyon nehéz ám írni. Legfőképp, hogy még véletlenül se legyen „felhangja” az írásnak.  Mindenki maga dönti el, milyen környezetbe szeretné járatni a gyerekét. A college általában a vízválasztó, ahol a szülők már azzal, ahogy iskolát választanak, szeretnék terelni a  gyermeküket egy meghatározott vallási és kultúrális irányba. Emlékeztek, hogy írtam és rágjátok mit jelent Franciaországban, hogy minden hatodik gyermek privát iskolában folytatja tanulmányait? Na hát ez a szám nagyjából innen kezd érdekes lenni. Amíg pl. Marseille környékén már évek óta létezik olyan óvoda, ahová nem jön a Télapó, és nem állítanak karácsonyfát, mert annyira elenyésző a katolikus tanítók és az ott tanulók aránya, egyre nagyobb az érdeklődés és a kereslet a privát oktatás irányába. És én akkor ehhez így nem írnék többet, gondolom, már elsőre is leesett miről beszélek. Melegen ajánlom számotokra ezt a filmet, abban a pillanatban fussatok a moziba vagy vegyétek meg a DVD-n, ahogy megjelenik Magyarországon. Ebben minden aktuális klisét eldurrantanak.    
A privát intézmények (létezik bentlakásos is) zártabbak, fokozottabb a diákok ellenőrzése, ezáltal, ahogy erősebben vannak fogva és jobban le vannak „terhelve”, az oktatás színvonala is magasabb. 
A gimnázium(erről már itt írtam) már egy szabadabb életet jelent a tanulók számára, és mivel a 16. életévükben ugyan még nem nagykorúak, de fiatalkorúként lényegesen több jogot élveznek a diákok (saját biztosítási kártya például) már nehezebben korlátozhatóak (akár úgy is dönthetnek hogy befejezik tanulmányaikat, szülői beleegyezés nélkül).  
Az tény, hogy a saját háztartásomban a gyerekeim nem győzik hallgatni, hogy : "Édes gyermekem neked legfőképp egy dologhoz van jogod, hogy befogod a szád és azt csinálod amit én és a tanáraid mondanak, akár elmúltál 16 akár nem. Amíg az én házamban laksz és az én kenyeremet eszed....” uff, elragadtattam magam, na dehát ilyenkor ütközik ki a saját szülői példa, és esnek ki a szádból azok a modnatok, amiket lveken keresztül hallgattál, bárhogy fogadkoztál, hogy a saját gyerekeidnek ilyet sosem mondasz :D
Abban az esetben, ha állami intézményben végzi a tanuló a középiskolákat a tandíj ingyenes, csak ebédet fizet a szülő. Ha privát iskolában tanul a gyermek, mélyebbre kell nyúlni a   pénztárcában,  egy katolikus college/gimnázium tandíja kb 600-1000  euro körül mozog/tanév (kivétel persze itt is van). Az ebédért természetesen fizetned kell, ha nem akarod, hogy fast food éttermekben lődörögjön a gyerek. Ja a kaja. Ugye itt már csak azt felügyelik a tanárok, hogy ne legyen rendbontás az ebédlőben (míg a kicsiknél azt is, hogy egyen a kölök), a közétkeztetés finom, és egészséges.  Minden nap 2 előételből, főételből, sajtból, desszertből választhatnak a tanulók, és mivel a gyerekek maguk pakolják el a tányért étkezés után, nevelő célzattal maguknak kell kidobni a megmaradt ételt a kukába, így is ösztönözve őket, hogy amit kiválasztottak, azt márpedig illik elfogyasztani . (Lányom iskolájában hatalmas felirat áll a kuka mögött: Mielőtt kidobod, gondolj arra ebben a pillanatban hány gyermek éhezik a  világban!)
Az osztályozás, értékelés rendszere már megváltozik, a szöveges értékelés megmarad, de megjelennek a jegyek:
0-9/20= bukás (insuffisant)
10/20 – 12/20: elégséges (passable)
12/20 – 14/20: közepes (assez bien)
14/20 – 16/20: jó (bien)
16/20 – 20: jeles (trés bien)

A tanévkezdési támogatást a következő képpen vehetik a szülők igénybe:


Gyermekek száma a háztartásban
Szülők max. összkeresete előző adó évben
1
24 137 €
2
29 707 €
3
35 277€
3-nál több gyermek fejenként plusz
5 570€

Támogatás összege
Életkor
Összeg
6-10 éves
362,63 €
11-14 éves
382,64 €
15-18 éves
395,90 €



És hogy mire kell ez az összeg, ha mindent az állam fizet? Ebből fizethetik a szülők az ebédet, az esetleges plusz iskolai felügyeletet (periscolaire), a különórákat. Ha azt nézzük, hogy egy matematika korrepetálás díja ebben a pillanatban brutto 37 euro (majdnem 50%-a visszaigényelhető év végén adó formájában)..hát van mire elkölteni ezt a  pénzt a rászoruló családoknak.

A gimi végén érettségit követően kezdődik a felsőőoktatás, amibe én azért nem mernénk nagyon belemenni és csak általánosságokat említeni, mert még nincs ebben a „kategóriában” tanuló kölköm.
Ígérem, pár éven belűl erről is hallotok tőlem. A francia felsőoktatásban ugyanúgy megjelenik a demokratikus nyitottság és az elitizmus kettőssége. A tanulók választhatják a nem túl „értékes” diplomát adó köz egyetemeket (le fac), melyekre a bejutás feltétele a sikeres érettségi, és minimalis beiratkozási díj. A közegyetemeken, mint minden közoktatási intézményben a tandíj ingyenes.  Jóval kevesebben kerülnek be az elit intézményekbe (lés grand écoles), melyeknek díja már teljesen eltérő és pénztárca terhelő. A bejutás felvételi alapján történik, és a felvételire is intézményenként eltérően 1-2 éves felkeszítő osztályokat indítanak az iskolák. Csak a legjobbak jutnak be, de természetesen ha a tanulónak jók az eredményei, lehetőség van ösztöndíjj igénybevételére, ezzel is segíti az állam a tanulót céljai elérése érdekében.
Ha valamit  kihagytam és kiváncsiak vagytok rá, várom a kérdéseiteket!

http://nemharapaspenot.cafeblog.hu/2014/09/03/egyre-nehezebb-iskolataska/ 




Megjegyzések